Обов`язки у поході в горах.

Обов`язки у поході в горах.

Кожен учасник спочатку дбає про свії обов`язки, а тоді про свої особисті справи (власну палатку, гігієнічні процедури, ранкова кава тощо). Окрім цього кожен бере участь у чергуванні на кухні по приготуванні їжі згідно меню. При бажанні можна уникнути обов’язків, запросивши спеціальну людину, яка за додаткову оплату буде робити все за вас.

  1. Інструктор.

Вибір маршруту, корегування маршруту за обставинами, вибір темпу руху та режиму дня,  консультації щодо використання спорядження, координація побуту. Учасники долучаються до побутових справ за допомоги та консультації керівника-інструктора.

  1. Завгосп.
  • 1 До виїзду завгосп намагається взяти участь у пакуванні та фасуванні продуктів .
  • 2 В іншому випадку роздає продукти учасникам разом із керівником та знати де вони знаходяться.
  • 3 Отримати меню та розписати чергування, нагадувати черговим наперід про їх чергування.
  • 4 Видавати черговим пакунок на чергування, можна заздалегідь, наприклад звечора на ранок.
  • 5 Контролювати наявність хліба чи сухарів.
  • Відповідальний за перекус.Організація обіднього перекусу. Знати в кого перекус, видавати досточки, скатертину.
  1. Відповідальний за «кишеньковий перекус Наприклад  бублики, сухофрукти, цукерки..  Роздає Кожен день Після Сніданку! Призначення кишенькового перекусу – це вживання між сніданком та обідом.
  2.  Відповідальний за багаття.

Відповідальний за збереження сокири, пилки. Особливо їх пакуваня.. У випадку Лікійської стежки ці предмети відсутні

Виясняє як виглядає хмиз, організовує громадян на пошуки хмизу, уважно слідкуючи щоб не ламали живих дерев та не несли у табір розгалуджених сирих свіжозрубаних (тиждень –місяць тому) кимось гілок.

Якщо чергові по кухні геть не справляються із розпаленням багаття, то допомогає.

Мати шматок політилену для накривання хмизу на ніч від дощу та роси

УВАГА!!! На Лікійській стежці особливо уважно та обовязково тушити багаття або закопувати.

6                   Відповідальний за рогачі чи плитку.

При зупинці на стоянці шукає місце під багаття та негайно встановлює рогачі чи підкореговує під наші казани вже наявні на місці рогачі. У випадку Лікійської стежки складає чи відкореговує природню «плитку» із каміння.

7                           Відповідальний за примус.

Цікавиться видом примуса, який використовується в даному поході, вивчає його та на практиці перевіряє.Цікавиться пальним до нього та способом його добування на місці перед стартом подорожі.Відповідає за його перенесення та зберігання в цілісності.

 8                       Відповідальний за Казанки.

Порахувати на початку подорожі казанки, кришки та пательні. Вияснити кількість черпаків, кришок, крючечків та іншого в пакунках із казанками. Перевозити казанки та при потребі видавати. Слідкувати щоб не втрачались пакунки з-під казанків. Тому в ідеалі пакунки можна зберігати на ніч під дном свого намета. Дивитись, щоб чергові їх мили. У випадку недогляду – миє сам відповідальний. На вечірній стоянці в першу чергу виймає казанки та несе до майбутнього багаття.

9              Відповідальний за Намети.

Роздати намети тим, у кого немає своїх. Допомогти поставити намети новачкам. Порахувати кілочки на початку та в кінці подорожі. При втраті кілочків зібрати гроші із «жильців» на новий самий скромний та дешевий комплект – 100 грн. При проблемах із користуванням наметами (замочки, дирочки тощо) допомагати користувачам. В першу чергу подбати про постановку наметів підопічними, а тоді встановлювати власний намет!

10    Відповідальний за Воду.

Перевірити наявність пустих фляг (можна звичайні пластикові пляшки) у всіх учасників. Вияснити деталі водного режиму у керівника і надалі контролювати ситуацію з водою на маршруті. У випадку із Лікійською стежкою інформацію про водний режим на маршруті отримувати в керівника кожен день та допомагати іншим учасникам регулювати кількість води, що вони переносять. При прибутті на місце вечірньої стоянки в першу чергу організувати вихід за водою.

11     Медсестра

Видається аптечка та інструкція до неї. При потребі ще й усна консультація до аптечки. Також «координати» лікаря для звязку віртуально (за умови відсутності його персонально в поході) Проводити індивідуальне опитування щодня про стан здоров’я. Профілактика, в першу чергу сонячних опіків.

12        Відповідальний за Техніку безпеки.                                                                                  Перевірка перед виходом спорядження (рюкзаки, пряжки, черевики, одяг тощо).                                                                                                                                                                                                             Користування багаттям: гасити багаття водою чи закопувати, особливо на лікійській стежці.

Слідкувати за виконанням  вимог інструктора.

 

13          Еколог

Мати торбинки на сміття. Організувати сортування сміття. Постійно про це нагадувати! Бо учасники забувають, іноді… Папір – палимо. Органіку – закопуємо. Пластик, політилен, консерви, скло збираємо, возимо із собою та при нагоді у деяких селах, де наявні централізовані сміттєві баки, викидаємо. В іншому випадку забираємо із собою до кінця, добре втрамбувавши. Сміття забирає той учасник, який виклав продукти. При недогляді чиє сміття еколог носить сам. При виявленні сміттєвих баків нагадує про те, що потрібно викинути.Туалет. На популярних маршрутах і стоянках іноді не залишається місця для збору дрів, де б не скористалися туалетом. Тому на стоянках використовуємо лопатку для закопування ескрементів. Обовязок – нагадувати за лопатку!

14          Відповідальний Реммайстер. Ремонтує в першу чергу загальне спорядження: намети, казанки та інше (спальники, кішки, льодоруби) та видача матеріалів та консультації для ремонту особистого

15           Фотограф.

 

Точніше Фоторепортер — це людина. яка окрім пейзажів та себе,  ще фотографує події, які передають документально саму подорож в комплекті із діючими особами (тобто інших учасників подорожі), характерні обєкти місцевості) навіть якщо вони не самі гарні) — наприклад металічна труба, геологічне відслонення, характерне всохле здорове дерево. таблички із назвами. місцерозташування наметового табору.                                                                                                                  Групове фото на початку та в кінці подорожі.                                                                                      Оперативність видачі фото після подорожі обовязкова.

 16                 Відповідальний за Тенти.

На вечірніх стоянках та під час перекусів в обід їх натягують від сонця чи дощу. При отриманні на початку подорожі потрібно перевірити комплектність — наявність відтяжок, кілочків, стійок. Якщо щось із комплекту наразі відсутнє, то потрібно організувати — наприклад привязати відтяжки

17                    Відповідальний за культурну програму.

Вивчає маршрут чи район подорожі, географію та історію і розповідає. Придумує чи бере із собою ігри, тести тощо. Вудочки, сачки тощо. Організовує свята, день народження (часто бувають в поході) із вітанями та символічними подаруночками. Можна ранкову зарядку, вечірні кроси чи йогу. Можна змагання спортивні чи квести. Або художні читання (казки, вірші, Екзюпері, Ремарка, Кідрука тощо :)

18. ФутБлогер :)

 

 

Комментирование запрещено